7 Aralık 2011 Çarşamba

Cezayir'de Digiturk

Dijital platform diye aldığım tam bir dijital fiyasko bu Digiturk.

Böyle aşkın ızdırabına tükürürüm arkadaş. Cezayir'de yaşıyorum, Türkiye’den alıp yurt dışında izlemek istesem alasını yaparım. Ama dedim ki her şeyiyle yasal olsun. Aradım kuzey Afrika bayisini dedim ben Digiturk alacam. Yolladı fiyat listesini. Sinema+spor+Afrika paketi aldım. Yani Türkiye’deki süper paket+Afrika paketi(3-5 Arapça Fransızca kanal var ekstradan). Ücret de hani çok cazip değil öyle, dedim olsun alalım. Hanım evde sıkılmasın bolca Türk kanalları olsun, akşamları da film izleriz, maça bakarız...

Satıcı kadın dedi "bi sorun var ama" neymiş de spor ve sinema paketini ayırmak zorundaymış bu yüzden iki kart gönderecekmiş. "ne alaka" dedim; önce anlatmak istemedi kabaca açıkladı ama ben ikna olmadım. Sonradan kendim araştırdım ki spor paketi benim üzerime açılmış ama sinema paketi Rusya’da bi adamın adına. Kadını sonradan arayıp sorunca anlattı, gerekli izinler falan alınamıyormuş o yüzden çok da yasal(!) olmayan yollardan böyle bir çözüm bulmuşlar. Ulusal kanalların bir kısmının Avrupa yayınları olduğu için onları izlemek durumundaymışız. Ki o kanallar zaten tam bir facia. Ne adam gibi film var belli bir saatten sonra ne bişey. Sürekli abuk sabuk yarışmalar. Reklamlar hem Almancı vs. neyse durumu kabullendik ve iki kart ile kullanmaya başladık. Spor paketinde KanalD, Star falan yok diğer ulusal kanallar ve spor kanalları var. Maçları izleyeceğimde bu kartı takıyorum. Diğer zamanlarda ise sinema paketinin olduğu karı takıp bütün ulusal kanalları ve sinema kanallarını izliyorum. Bu şekilde 1,5 sene izledim. Ta ki ağustos ayına kadar.

2011 ağustos ayında reciver bozuldu, aradım satıcıyı ulaşamadım. Türkiye’ye gitmiş. Neyse dedim bir hafta sonra ben de gideceğim idare edelim az daha. Mail yoluyla iletişim kurduk falan derken kadın demesin mi "Digiturk yeni bi uygulamaya geçti, artık her kart tek reciverda çalışacak." eee? "yani sizin iki kartınız olduğu için iki de reciver gerekecek." haydaaaa! Dedim bizim bozulan reciver ne olacak? İki sene garantiliydi bu? Tamam dedi kadın sizin reciverın yerine bi tane gönderelim ama ikincinin parasını alırız. Ayriyeten eski kartları da gönderin size yeni kartlar gönderip eşleştirme yapalım.

Neyse izin bitti, ben gelmeden önce İstanbul’daki dağıtıcı firmadan kargo ile iki kart iki de reciver geldi. Onları yanımda Cezayir’e götürdüm. Bir reciver parasını kadına yolladım, kart ve reciverları eşleştirdi iki reciver da çalışır hale geldi. Ama sorun bitmedi tabi.

Ulan tamam iki reciverı aldık da evde tek televizyon var? bi televizyon daha mı alacam ben? Kadın bana Türkiye’deyken önce dedi ki "bi aparat var iki reciverı birleştirip televizyona tek yayın verecek siz sadece kumandadan değiştireceksiniz" diye, sonradan inkâr etti ben böyle bi şey demedim zaten böyle bir şey mümkün değil diye. Hayda... yav maçtan filme geçerken insan reciver mı takıp çıkarır olmaz böyle saçmalık dedimse de bana bir çözüm üretilmedi. Zaten hiç bir konuda teknik destek verecek bilgi ve tecrübeye sahip değil satıcım. Sadece parayı alıyor sinyal gönderip yayını açıyor o kadar. Onu da maille yapıyor, merkezden hallediyorlar. Neyse gittim bi elektrik malzemeleri satan dükkâna anlattım yarım yamalak Fransızcamla, adam bi çözüm sundu. Allahtan bendeki televizyon uyumlu çıktı da hallettik. scart denen kabloyla sinema paketi yüklü kartın takılı olduğu reciverı bağladım televizyona. Sonra da sarı-mavi-beyaz(ses ve görüntü) kablolardan oluşan bi kabloyu da televizyonun yan tarafı ve reciverın arka tarafındaki girişlere takarak ikinci reciverı da bağladım. Televizyon kumandasından da av1 ve av2 den geçiş yapıyorum. İki reciverdan gelen kabloları disecq denen aletin lnb1 ve lnb2 yazan yerlerine taktım. Normalde bu disecq denen alet iki çanaktan gelen ayrı görüntüyü tek recvier ile ekrana veriyor. Ben disecq i ters mantıkla kullanıp girişleri çıkış çıkışı da giriş olarak kullandım. Yani çatıdan gelen kabloyu disecq üzerinde çıkış yazan yere taktım. Böylelikle çanaktan gelen sinyali biraz da seviyesini düşürerek iki recivera dağıttım. Hava kapalı ya da rüzgârlı, fırtınalı, yağışlı olduğu günlerde sinyal yetmiyor ve kullanmadığım reciverın kablosunu disecq üzerinden çıkartıyorum. Ancak yetiyor sinyal.

Vel hasılı vel kelam eziyet bu Digiturk. Hele hele yurt dışında izlemek tam bir ölüm.

1 yorum: